Jaap Blokker …

Toen ik onlangs op deze blog via de DiaLogue vormgeving bij de limited Edition Herman Brood(trommel) van Brabantia terecht kwam, moest ik ook weer aan de heer Jaap Blokker denken. Blokker en Brabantia hebben namelijk, zo is mij verteld, een band die heel ver terug gaat in de tijd. In de oorlogstijd werd die band nog eens verstevigd omdat Brabantia (in het Zuiden van Nederland) een heel bijzondere manier gevonden had om de mensen van Blokker (boven de rivieren) een hart onder de riem te steken en met name te voorzien van etenswaren. Brabantia smokkelde in hun broodtrommels, die besteld waren door Blokker, namelijk zoveel mogelijk appels. Geniaal idee!

En dan denk ik ook weer terug aan de ontmoeting met hem in China, waar ik hieronder over verhaal in het stukje dat ik schreef na zijn overlijden, maar dat ik wilde bewaren tot een later moment. Ik denk dat het nu een geschikt moment is om mijn kleine China avontuur met de heer Jaap Blokker te publiceren en hem te memoreren.

Het voelt vreemd. Terwijl ik alleen thuis aan het keukenblad om 21.30 (het wordt wel eens later als 17.00 uur) mijn overigens héérlijke kalfsoesters verorber met een knapperig vers gebakken broodje, kijk ik steeds naar de foto van Jaap Blokker op de voorpagina, net overleden en dus, zoals dat gaat, middelpunt van de belangstelling.

Wat weet ik van die man? Niet zo heel veel. Hij is wel wereldberoemd in Nederland natuurlijk, maar heb ik hem levenslang “gevolgd”? Nee. Is het familie, een vriend, een kennis? Nee. Het is Jaap Blokker. Iemand die wereldberoemd is in Nederland en die ik via een goede vriend wiens bedrijf al van vóór de oorlog zaken met hem doet, heb mogen ontmoeten. Het bedrijf van mijn vriend opende een 2e fabriek in China, toevallig in dezelfde stad als waar wij opereren en dus waren wij uitgenodigd om de feestelijkheden bij te wonen. Op zich al een onvergetelijk iets in China, maar extra bijzonder omdat de Consul der Nederlanden er zou zijn (nou ja), maar vooral omdat de heer Jaap Blokker de nieuwe fabriek zou openen. Toch heel bijzonder als je in de reikwijdte van zo iemand mag geraken.

This slideshow requires JavaScript.

Wat het extra bijzonder maakte was het feit dat mijn vriend het bijzonder vond om een speciaal geschenk te kiezen voor Jaap vanwege de opening door hem van de 2e fabriek. Wat kies je voor de man die alles heeft of in ieder geval alles kan hebben? Het werd een PrimaLuna  DiaLogue geïntegreerde versterker met een special gedenktekst op de frontplaat …  Briefje erbij dat ons PrimaLuna avontuur beschreef (Jaap is altijd heel geïnteresseerd in wat Nederlanders in den buitenlande doen was mij verzekerd) en och …. Misschien zou hij naderhand nog wel mooie bijpassende luidsprekers willen kopen 🙂. Die Jaap … waarschijnlijk niet de gemakkelijkste om iets aan te verkopen. Ik vernam later dat de heer Jaap Blokker audio-technisch geen specialist was en er nog van uitging dat zo’n apparaat bestond uit een (radio-) versterker  met ingebouwde luidsprekers. Die luidsprekers van ons, dat is er dus nooit van gekomen 🙂.

Iedereen die de dagbladen de afgelopen dagen goed heeft gelezen zal begrijpen dat Blokker een ongelooflijke prestatie heeft geleverd. Kijk naar het aantal winkels, de verschillende bedrijfstakken waarin men opereert, het aantal personeelsleden en vooral met hoeveel aanhankelijkheid en hartelijkheid die personeelsleden over “hun” Blokker spreken. Mijn complimenten, uit het diepste van mijn hart.

About hermanvandendungen

Almost 40 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
This entry was posted in DiaLogue Series and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s