Luisteren naar de PrimaLuna ProLogue Four Poweramplifier.

Wij hebben een zeer mooi bericht van Erik mogen ontvangen over onze PrimaLuna ProLogue Four Poweramplifier die we graag met U willen delen. Hierbij willen wij Erik bedanken voor het delen van zijn ervaring.

De aanleiding

Toen ik voor het eerst mijn net aangeschafte Magnepan 3.5’s hoorde wist ik het direct. De 3.5’s zijn fenomenaal, maar ik hoor niet wat ze echt kunnen doen. Ergens in de keten zit iets verkeerd.

Ik dacht dat een nieuwe eindversterker de Maggies beter tot hun recht zouden laten komen. Het standaard verhaal op internet is dat de grotere Magnepans veel vermogen nodig hebben, hoe meer hoe beter. Bryston wordt vaak genoemd. En een minimaal wattage van 300 watt aan 4 ohm.

Maar ik dacht aan buizen. 300 watt aan buizen, dan moet ik een tweede hypotheek. Is het nu echt wel nodig, zoveel power? De SP996 van Vincent waarmee ik speelde, geven 175 watt aan 4 ohm. De volumeknop komt nooit verder dan streepje drie. Zou ik nu niet met minder toe kunnen? En aub een beetje betaalbaar.

Zoeken

Dan kom je al snel bij de Chinese buizenversterkers uit. Chinees fabrikaat kan heel goed zijn. Vincent producten worden in Europa ontworpen en in China gemaakt. Ik heb goede ervaring met Vincent. De eerder genoemde mono blokjes en vooral de SA-31 hybride preamp vind ik erg goed klinken. Maar een geheel Chinese versterker, dat durfde ik niet.

Vinden

Dan ga je eens op Marktplaats kijken. Mijn oog viel op een advertentie waarin een PrimaLuna Prologue Four werd aangeboden. Daar moest op gegoogeld worden. Het eerste artikel dat ik tegenkom is een post op HiFi freaks.nl. Daarin werd de aankoop van de PrimaLuna ProLogue Four beschreven bij een HiFi winkel te Beek. Voor een hele mooie prijs, nieuw goedkoper dan 2e hands op Marktplaats.

Mijn interesse was gewekt. Nederlands ontwerp, gemaakt in China. Bingo. Verder googelen leerde me dat PrimaLuna een gewaardeerd merk is, met groot succes in de VS. Stereophile is zeer positief. De bouwkwaliteit wordt alom geprezen. Het autobias systeem garandeert niet alleen dat afregeling van de buizen optimaal is – en het geluid dus ook – maar zorgt er ook voor dat de versterker heel blijft wanneer er een buis kapot gaat. Ik had een winnaar te pakken.

De aanschaf

Ik heb de HiFiWinkel te Beek gebeld en kreeg de Firma Durob Audio te Vught aan de lijn. Mijn vraag of de versterker nog aangeboden wordt voor de prijs die in het artikel werd genoemd, wordt positief beantwoord. Ik deelde mede dat ik er een wilde, graag in het zwart….. Dat kon. Binnen een half uur had ik een email van Durob en had ik de PrimaLuna besteld. Twee dagen later had ik de versterker in huis. Perfecte service van Durob !

Luisteren dag 1

Na uitpakken en aansluiten volgt het magische moment. Voor de eerste maal naar de nieuwe aanwinst luisteren. 35 watt om de MG3.5’s aan te sturen, zou het genoeg zijn? Internet vindt van niet. Gelukkig ben ik eigenwijs. Want oh wat klinkt deze eindversterker goed. Er is meer dan genoeg volume in combinatie met de MG3.5’s die maar 85 db rendement leveren. Het volume staat nog steeds op streepje drie. Zacht hoog, prachtige klankkleur in het midden en diep laag. En wat een ruimte in het geluid. Fenomenaal.
Wat een rust, ik luister al uren zonder moeheid. De ribbons van de MG3.5’s komen nu tot hun recht, ze zingen. Dit is de eerste luistersessie, niet ingespeeld. Zo uit de doos.

Luisteren dag 2

De eerste dag heb ik voornamelijk jazz en vocaal beluisterd. Nu is het tijd om wat zwaarder materiaal te beluisteren op hoger volume. Boulevard van St Germain, Alors on dance van Stromae en Shaggy met Oh Carolina, materiaal met veel en diep laag. En ook hier levert de PrimaLuna Prologue Four een top prestatie. Het laag is haarzuiver elke noot is duidelijk. Bij het beluisteren van Oh Carolina hoor ik tonen in de diepte die ik nooit eerder hoorde. Het laag is strak, zuiver en er is genoeg van.

De conclusie

Ik kan een prachtig verhaal houden over hoog, laag, definitie enzovoort. Maar dan mis je de essentie. Deze versterker levert puur luistergenot. Ik word er gelukkig van. En daar gaat het om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevin Deal aka “The Tube Guru” heeft enige tijd geleden een video over de PrimaLuna ProLogue Four Amplifier gepubliceerd.

Via de volgende link kunt U de gehele video bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=P5NicTWUfEI

Voor meer informatie over ondere andere de PrimaLuna ProLogue Four Poweramplifier kunt U contact opnemen met Durob Audio via email: info@durob.nl

 

About beheerder

45 years of being with and in the world of high-end audio equipment. As distributor of Krell, Sonus Faber, Cello, Conrad-Johnson and many more, initiator of brands like Kiseki, Cogelco, AH!, PrimaLuna, Mystère and maybe more to follow.
This entry was posted in PrimaLuna, PrimaLuna´s owners reviews, ProLogue Original Series, Reviews and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s